Matolcsi Géza

Az esztergomi I. István gimnázium elvégzése után a Nehézipari Műszaki Egyetemen szerzett okl. Bányagépész mérnöki diplomát 1970-ben.

Szakmai pályafutását mindvégig az Oroszlányi Szénbányák Vállalatnál, vagy annak különböző átalakulások utáni jogutódainál folytatta.

A XXII. Bányaüzemnél mechanikai vezetőként, a XVII. Bányaüzemnél gépészeti és villamossági vezetőként, a XXIII. Bányaüzemnél gépészeti vezetőként, a Déli-Bányaüzemnél és a Márkushegyi Bányaüzemnél technikai főmérnökként irányította a műszaki tevékenységeket.

Az Oroszlányi Szénbányáknál végbement bányagépészeti fejlődés támogatója, az általa irányított részlegek vezetőjeként aktív résztvevője volt. Nagy hangsúlyt fektetett a karbantartási tevékenységek szakszerűségére és a bányaüzemi lehetőségekhez történő illesztésére. Ezen időszakban történt nagyrészt a ma is használatos Márkushegyi technika, és technológia kialakítása.

Szállítási főmérnökként az Ő nevéhez fűződik a Márkushegyi logisztikai rendszer kialakítása, a Scharf szállítás engedélyeinek rendezése, a technológiai utasítások írásba foglalása, a szállítás biztonságossá tétele.

1993-tól nyugdíjazásáig Biztonsági főmérnöki beosztásban tevékenykedett. Részt vett a VE Zrt. minőségbiztosítási rendszerének elkészítésében és bevezetésében, az Sb-Rb berendezések Vizsgáló Állomás, a Tűzoltó készülékek Vizsgáló Állomás Márkushegyi Bányaüzembe történő telepítésében és irányításában. Vezette a Márkushegyre telepített Bányafőberendezések részleget. Biztonsági főmérnöki ideje alatt a baleseti mutatók folyamatosan csökkentek, a jelentésköteles munkabalesetek és a jelentésköteles események száma is jelentősen csökkent, az összes biztonságra fordított költség csökkenése mellett. Márkushegyi aktív szakmai tevékenységét a munkavédelmi irányítási rendszerek elkészítésével és bevezetésével koronázta meg.

2009 évi nyugdíjazása óta is aktív résztvevője az Bányagépészet a Műszaki Fejlődésért Alapítványnál folyó tevékenységeknek.

A Bányagépészet a Műszaki Fejlődésért Alapítvány alapító tagja, a konferenciák állandó résztvevője.



Javasolt minimális felbontás: 1024*768
Az oldalt eddig 52836 alkalommal tekintették meg.
Köszönettel: Támogatóinknak!
Copyright (C) 2006 Minden jog fenntartva !